Vad är brandskyddsbeskrivning?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Jag visste inte ens att vi hade en. Brandskyddsbeskrivning var, fram till i tisdags, ett ord jag inte sprungit på i hela mitt liv tidigare. I 41 års tid hade jag undvikit ordet utan att veta om det. Parerat till höger och till vänster och gått ovetandes om brandskyddsbeskrivningarna existens. Fram till den dagen, vid det tillfället.

Larmet på kontoret gick. Det var inte första gången men det hade verkligen inte hänt många gånger under mina 15 år på företaget. Det betydde nog att det var en övning, det brukade de göra de få gånger som liknande saker hände. Det var bara det att det, denna gång, inte sades något om det i högtalarna. Kollegor blev lite oroliga och det gjorde mig lite orolig också.

Chefen rusade ut ur mötesrummet och såg stressad ut. Sedan sträckte han ut handen, märkbart tagen, och sa ”brandskyddsbeskrivningen”. Alla såg ut som fågelholkar. Vad menade han med brandskyddsbeskrivning. Vad pratade han om?

  • ”Hallå, brandskyddsbeskrivningen tack! Vem har den?” upprepade han och Marianne vi repan tog till orda
  • ”Vad betyder brandskyddsbeskrivning? Jag har inte hört talas om att vi har någon sådan” sa hon.

Då hördes ytterligare en röst och den kom från Krister som stack ut huvudet från köket.

  • ”Klart som fan att vi har en brandskyddsbeskrivning” sa han och Marianne svarade direkt från andra änden av rummet:
  • ”Jaha, och varför är det så klart då? Måste man ha en brandskyddsbeskrivning eller? Är det ett krav?”
  • ”Ja, det är det faktiskt”

Märk väl att larmet alltså tjuter i öronen på oss allihop medan denna pingismatch av argument om brandskyddsbeskrivning ägde rum. Jag visste inte vad jag skulle tro, och det visste nog ingen annan heller. 

Jag kände mig lite för feg för att fråga så därför var jag väldigt glad när jag hörde Jimmys röst ljuda:

  • ”Vad.. Vad är en brandskyddsbeskrivning för något?”

Att döma av reaktionerna så var det en fråga som flera blev chockade av. Tydligen var det väldigt viktigt att alla anställda kände till var någonstans som brandskyddsbeskrivningen fanns och – ännu viktigare – vilken information för garanterat brandskydd som den innehöll.

  • ”Det är för guds skull för att garantera vår säkerhet som brandskyddsbeskrivningen finns!” sa chefen Tobias, nu ännu mer stressad.
  • ”Ja, men det gör väl inte att vi vet bättre var brandskyddsbeskrivningen finns. Herregud, människa” svarade Marianne och hade verkligen en poäng.

Jag funderade bara på hur länge vi skulle stå där innan vi var tvungna att handla. Svaret blev 4 sekunder till för då öppnade fastighetsskötaren dörren.

  • ”Vad håller ni på med? Ut med er! Hör ni inte larmet?”

Upptäck fler inlägg

En mystisk offert på badrumsrenovering

En bekant råkade ut för något spännande för en tid sedan. Hon fick en offert på badrumsrenovering i brevlådan, vilket kanske inte

Vår kompromiss om plankbordet

Jag måste verkligen säga att plankbordet vi köpte gjorde vårt nya hus komplett på något vis. Bordet ska alltid vara centrum för