Därför så ska du dränera din trädgård?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Förvandlas din trädgård alltid till ett enormt träsk efter regn? Och är gummistövlar alltid nödvändiga även i tider med lågt regn för att undvika att få fötterna våta?
Om bakvatten inte rinner bort lider golvet eller undergolvet ofta av dålig vattengenomsläpplighet och en överdriven mängd lera och ler. Man talar här om tunga jordar eller sammanhängande jordar, som kan absorbera mycket vatten, men endast långsamt dränera bort från det inskjutande vattnet.
Om en plats absorberar för mycket vatten så leder detta till försämring av markprofilen, förlust av kalk och därmed försurning av jorden.
Som ett resultat kvävs rötter, ogräs bildas snabbare och växtsjukdomar utvecklas. Det är också mycket svårt att arbeta på ett sådant golv. I dessa fall är
ytdränering nödvändig.

Hur ska jag min dränera min trädgård?
Beroende på storleken på tomten som ska dräneras så varierar dräneringen:

1. Gräva dikar. Avståndet mellan två dräneringsrör bör vara maximalt 4 till 5 m.
2. Fyll diket med ett ca 11 cm tjockt lager filterstabilt material, t.ex. 1/33 grusgrus. Rikta in detta lager som en sluttning: minst 6 cm med 2 m.
3. Lägg sedan avloppsrören i diket. Anslut dem med anslutande ärmar. Täck rören igen med filterstabilt material, t.ex. Grus 1/33, och täck hela med jord, som du komprimerar i slutet.
Om du inte använder ett filterstabilt material ska du linda in grusförpackningen med separerings- och filterfleece. Alternativt kan du också använda avloppsrör med kokosnötsbeläggning, som också förhindrar att rören täcks av jordpartiklar.

Avståndet mellan rören bör inte vara större än 6 m, beroende på omständigheterna kan detta utökas till 7 m

Notera lutningen
En lutning är en förutsättning för att dräneringen ska fungera korrekt. Den ska vara minst 6 cm x 2 m och kan ställas in i enlighet med grusbädden. Lutningen leder vattnet till uppsamlingsplatsen, varifrån det dräneras genom hårda slangar till ett dike, avlopp eller cesspool.

Hur djupt måste det vara?
Beroende på tillämpning räcker följande djup:
Lopp: minst 25 till 55 cm djup
Grönsaksträdgård och odling: minst 55 till 85 cm djup
Fruktträdgård och träd: minst 85 till 155 cm djup

Hur dränerar jag trädgårdsvägar och uppfart?
Permanent regn och vattendragning kan allvarligt täppa till trädgårds-stigar och gångar om marken mjukas ner och underlaget sänks eller glider, så att innergårdens uppfart eller trädgårds-stigen inte förvandlas till en trampbassäng efter regnfall kan dränering också användas här.
• Dränering genom avloppsrören
Parallellt med banan grävs en 65 till 75 cm djup dike med minst 4% lutning, där rören läggs i en flisbädd (om nödvändigt fodrad med fleece). Själva det asfalterade området bör falla något med cirka 4% av den planerade dräneringsgränsen (dvs 6 cm till 2 m).
• Dränering genom dräneringsfleece
Fleeceduken läggs under grusbädden eller sand över hela ytan. Den mycket vattengenomsläppliga trasan distribuerar tryckbelastningar på trottoaren och förhindrar att underkroppen lägger sig. Fleece-tyget tål också tung belastning på uppfart eller parkeringsplatser.
• Dränering genom
Avlopps mortel som härdar i luften. Det blir fast som ett resultat, men förblir permeabelt för vatten. Avloppsmortel är särskilt lämplig för att lägga stenar i trädgårdsarbete och landskapsarkitektur. Applicera alltid bara så mycket dräneringsmurbruk som du kan lägga plattor innan murbruket sätts. Skarvarna måste förbli permeabla för vatten och får därför inte vara ordentligt injekterade.

Upptäck fler inlägg

En mystisk offert på badrumsrenovering

En bekant råkade ut för något spännande för en tid sedan. Hon fick en offert på badrumsrenovering i brevlådan, vilket kanske inte

Vår kompromiss om plankbordet

Jag måste verkligen säga att plankbordet vi köpte gjorde vårt nya hus komplett på något vis. Bordet ska alltid vara centrum för