Vanliga frågor när det kommer till bergvärme

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

FINNS DET SÄRSKILDA ELAVGIFTER FÖR VÄRMEPUMPAR?
Många energileverantörer erbjuder speciella värmepumpsavgifter som är billigare än normala elavgifter. Det är därför lämpligt att fråga om värmepumpsavgifter hos den lokala elleverantören när man planerar ett geotermiskt system. Om du har en separat mätare för din värmepump kan du också skaffa ditt hushålls- och värmepumpelektricitet från olika elleverantörer. Din värmepump kan vara särskilt miljövänlig om du väljer en grön elleverantör för strömförsörjningen.

ÄR ETT VISST VÄRMESYSTEM NÖDVÄNDIGT?
Geotermiska värmesystem fungerar med låga flödestemperaturer. Dessa indikerar temperaturen på vattnet när det rinner in i kylaren. Vanligtvis är geotermisk värme bara värdefullt om flödetemperaturerna på värmesidan är högst 44 C. Av detta skäl är det vettigt att använda så stora radiatorer som möjligt.
Golv- och väggvärme är idealiska, men stora konventionella radiatorer kan också säkerställa att systemet är effektivt. Speciellt i gamla byggnader bör installationen av geotermisk uppvärmning förstås som en del av en omfattande energisk renovering, eftersom god isolering minskar den erforderliga flödetemperaturen. Om du också vill svalna med din geotermiska uppvärmning bör du bara överväga att använda golv-, vägg- eller takvärme.

HAR GEOTERMISK UPPVÄRMNING OCKSÅ MENING FÖR BEFINTLIGA BYGGNADER?
Vid användning av radiatorer, som vanligtvis finns i befintliga byggnader, är flödestemperaturer på 58 C och mer nödvändiga. Eftersom geotermiska värmesystem endast lönar sig vid lägre temperaturer skulle besparingarna vara minimala om bara olje-, gas- eller elvärmesystemet ersattes av en geotermisk värmepump. Men det finns också förnuftiga lösningar för dessa fall. För att göra detta, prova först på vintern om din uppvärmning fungerar med lägre flödestemperaturer. Vanligtvis används inte alla radiatorer i huset. Vänd därför alla radiatorer vidöppna och testa på frostiga dagar när flödetemperaturen blir för låg. Det visar sig oftast att det bara finns en eller två radiatorer som inte producerar tillräckligt med ström.
Om detta inte räcker, till exempel för att ditt hus använder mycket värmeenergi, är det vettigt att först konsultera en energikonsult. Han kommer att ta fram ett koncept för dig, med hur mycket en energirenovering kan spara på värmeenergin. Om du utför dessa åtgärder kan dina radiatorer sedan ta med tillräckligt med värme även med lägre flödestemperatur. Dessutom kan den bergvärmen dimensioneras mindre efter en energisk renovering och kommer att kosta cirka 10 000 mindre än det skulle ha kostat utan renovering.

PÅVERKAR GEOTERMISKA BORRNINGAR FÖR BERGVÄRME HUSET ELLER EGENDOMEN?
Ett färdigt geotermiskt värmesystem är inte synligt från utsidan om det utförs korrekt. De konstruktionsåtgärder som vidtagits i samband med geotermiska prober består av själva borrhålet och konstruktionen av rörgravarna som leder från borrhålet till pannrummet. Så snart borrningen och konstruktionen av linjerna är klar kan platsen omedelbart återställas så att det inte finns några synliga skador på byggnaden eller fastigheten.

Upptäck fler inlägg

En mystisk offert på badrumsrenovering

En bekant råkade ut för något spännande för en tid sedan. Hon fick en offert på badrumsrenovering i brevlådan, vilket kanske inte

Vår kompromiss om plankbordet

Jag måste verkligen säga att plankbordet vi köpte gjorde vårt nya hus komplett på något vis. Bordet ska alltid vara centrum för